BackFit, una app pionera per a pacients amb dolor crònic

Un 10,70% dels homes majors de 15 anys i un 21,29% de les dones de Balears pateixen dolor lumbar crònic, segons l’última Enquesta Nacional de Salut de 2017. Per a avaluar i tractar aquesta malaltia, un equip multidisciplinari denominat Lola (Low Level of Activity) del Grup de Neurociència Cognitiu-Afectiva i Psicologia Clínica (Canclip) ha llançat BackFit, una App mòbil que compta amb continguts educatius i d’exercici físic basats en evidència científica. Disposa del distintiu d’App saludable ja que compleix amb els requisits establerts per l’Agència de Qualitat Sanitària d’Andalusia. Es pot descarregar de manera gratuïta dins del catàleg d’apps de la FUEIB tant en iOS com en Android.

“Després de registrar-se, l’usuari pot accedir a vuit vídeos educatius, amb continguts sobre com es processa el dolor en el nostre cervell, la importància de les emocions i l’exercici físic… i vuit sessions amb exercicis de força, control motor, flexibilitat, relaxació i automasaje”, explica Carolina Sitges, doctora en Psicologia, qui lidera Canclip.

Backfit App va obtenir un finançament de 4.000 euros del programa d’activitats per a la transferència de resultats de recerca de la UIB gestionada per la OTRI de la Fundació Universitat-Empresa dels Illes Balears (FUEIB). Amb això, van transformar l’App de recerca en una comercial i van realitzar millores tècniques per a poder obtenir el segell d’app saludable. Aquest projecte de recerca inicial, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, va néixer amb dos objectius: saber quin tipus d’exercici físic provoca més canvis en una sessió en els llindars de dolor -aeròbic, de força o de flexibilitat- i conèixer si l’exercici físic autogestionat amb una App provocava els mateixos canvis clínics, afectius, cognitius i en la condición física que si estiguessin supervisats per un professional. Aquesta mateixa setmana s’ha signat un conveni de col·laboració entre la UIB i l’empresa BackFit per a la millora i difusió de l’App entre professionals a l’àmbit del tractament del dolor crònic lumbar. Per tot això, des de la FUEIB consideren que és un cas d’èxit de la convocatòria de proves de concepte, que pretén portar al mercat els resultats de recerca generats en la UIB.

EXERCICI I DOLOR. La Dra. Sitges és clara en defensar la pràctica de l’exercici per a millorar la qualitat de vida dels pacients amb dolor lumbar crònic. “L’evidència científica ha secundat nombrosos programes de diferent durada i intensitat basats en exercicis de resistència, flexibilitat i/o aeròbics per al maneig del dolor lumbar amb efectes demostrats sobre el dolor, la discapacitat i la qualitat de vida, especialment si l’exposició és gradual i es desenvolupa de manera activa amb exercicis adaptats i supervisats. Per tant, dues persones amb dolor lumbar crònic poden fer els mateixos exercicis si s’adapta la seva intensitat o durada a les característiques individuals”, puntualitza.
El pròxim projecte del Grup de Recerca té per objectiu oferir un tractament d’exposició gradual al moviment individualitzat.
El grup de recerca Canclip pertany a l’Institut Universitari de Recerca en Ciències de la Salut (Iunics) i a l’Institut de Recerca Sanitària dels Illes Balears (Idisba).

VIA Ultima Hora